2014. augusztus 14., csütörtök

12 dolog a balkezesekről

Mi az oka annak, hogy valaki balkezes? A tudósok szerint a gének felőles érte. Akinek több a családjában a balkezes, annál nagyobb az esély, hogy ő is ezt a kezét használja majd. De nézzük meg a listát!

1. Nagyobb az esélyük a pszichózis kialakulására
Kutatók szerint az agyi problémákkal küzdők nagyobb része balkezes. A Yale és Texas Egyetemek kutatása szerint a 107 vizsgált résztvevő közül a bipoláris zavarban szenvedők 11 százaléka volt balkezes. A skizofrének között a betegek 40%-a volt balkezes.

2. Az egészségedre is hatással van.
A Pediatrics 2010-es kutatása szerint a balkezeseknél nagyobb arányban fordulhat elő diszlexia vagy figyelemzavar. Ebben az agynak is hatása van. A balkezesek 30 százlékának az agyuk bal oldala a domináns, de előfordul, hogy egyik fele sem az.

A Laterality kutatása szerint pedig a balkezesenél ritkább az ízületi gyulladás és a fekélyek kialakulásának aránya.

3. Másként hallanak 
A balkezesek könnyebben meghallják a gyorsan változó hangokat, a Georgetown Medical Center tanulmánya szerint.

4. A neandervölgyieknél is kevesebb volt a balkezes 
A University of Kansas kutatói ősemberek fogait ivzsgálták, hiszen az elpusztított állatok tetemének egyik részét a kezükben fogták, a másikat pedig a fogukkal tartották meg.

5. A balosok jobb művészek 
Az American Journal of Psychology kutatása szerint a balkezesek kreatívabbak, változatosabban gondolkodnak. A Left-Handers’ Club kutatása szerint 2000 ember közül a balkezesek voltak többen, akik művészként, zenészként, sportolóként vagy IT területen dolgoztak. A Wall Street Journal cikke szerint a balkezesek fizetése 10%-kal alacsonyabb.

6. Az elnőkök nagy része balkezes 

Amerikának rengeteg balkezes elnöke volt, például Barack Obama, Bill Clinton, George Bush és Gerald Ford, de James Garfield és Harry Truman is közéjók tartozik. Egy pletyka szerint Ronald Regan is balkezesként született, de az iskolában átnevelték.

7. A balkezesek megvernek a sportokban. 
Rafael Nadal és Oscar de la Hoya is balkezesek. Főleg azokban a sporotkban remekelnek, ahol 2 ember játszik egymás ellen.

8. Jobban félnek 
A balkezesek jobban félnek, a British Psychology Society kutatása szerint. A résztvevőknek A bárányok hallgatnak c. film 8 perces részletét kellett megnézniük. Több balkezesnél jelentkeztek utána a poszttraumatikus stressz szindróma jelei.

9. Mérgesebbek is 
A Journal of Nervous and Mental Disease kutatása szerint a balkezeseknek több negatív gondolatuk van és lassabban dolgozzák fel az érzéseket.

10. És sokkal félénkebbek 
Az Abertay Univeristy kutatása szerint a balkezesek nagyobb számban értettek egyet azzal, hogy nem mernek belevágni valamibe, mert félnek, hogy hibáznak. A kritikát is nehezebben viselték, és sokkal félénkebbek voltak.

11. Szeretnek inni 
Egy kutatás szerint, melyben 25000 embert vizsgáltak, az derült ki, hogy a balkezesek gyakrabban isznak.

12. Van világnapjuk 
Hurrá! Írd be a naptáradba, hogy augusztus 13. a balkezesek világnapja.

Melyik jellemző rád (ha balkezes vagy) vagy balkezes ismerőseidre? Írd meg nekünk kommentbe!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése