2014. január 24., péntek

Ragaszkodás a múlthoz

A múlt elmúlt. Soha nem lehet visszahozni többet..
Soha nem lesz olyan semmi mint régen volt. Soha nem fogod újra átélni a múlt eseményeit, esetleg csak töredékrészét fogod érezni annak amit akkor éreztél.

Ezek mind tények.

Sok ember görcsösen ragaszkodik a múltjához. Régi beszélgetések visszaolvasása, tőle kapott sms-ek, üzenetek, tárgyak, és tudás. Az üzeneteket ki lehet törölni, a tárgyakat ki lehet dobni, egyedül az emlékeiddel nem tudsz mit kezdeni. Azok ott lesznek amíg élsz.

Sokan pont e miatt ragadnak a múltban. Nem szabadulnak meg attól amitől meg lehetne, vagy épp meg kéne.
Nekem is volt ilyen időszakom. Aztán rájöttem hogy nem éri meg. Közhelyekkel élve: Aki szeret nem hagy el, akinek fontos vagy mindig itt lesz neked, aki szeret hűséges, ha szereted engedd el, és a végtelenségig sorolhatnék még ilyeneket.

 

Ahogy én fogalmaznék: A múlt elmúlt. Nem lehet visszahozni. Kész. Pont. Fel kell ezt dolgozni. Miután ez meg van, kezdjünk el tovább élni, és emlékezzünk a következő dolgokra:
1. Mit adott neked a múlt? Tapasztalatot, tudást, új látásmódot. A hibákból lehet tanulni.
2. Milyen élményeket adott a múlta? Egy kapcsolat alatt rengeteg szép élmény születik, amikor akkor még nem nyernek értelmet. De idővel visszagondolva és feltéve a kérdést: Mi is volt jó benne? Ugyanúgy felteheted azt is hogy: Miért volt rossz? Ilyenkor az 1-es pontot gondold végig, és utána térj vissza ide. Mi is volt jó benne? Apró élmények, amikért megérte végig csinálni.

De vége van. Folytatni kell. Menni kell tovább nélküle.. bármilyen nehéz is.
Tovább kell lépni, és csak néha megállni és visszagondolni rá hogy mikkel gazdagodtál. A jó és a rossz emberek is adnak valamit neked. A rosszak általában megtanítanak valamire. A jók pedig az életed színesítik meg.

Meg kell tanulni a múltat kezelni, és nem bele ragadni. Aki egyfolytában a múltban járkál annak se jelene, se jövője nem lesz.

Menj tovább!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése