2014. február 21., péntek

A zene ördögi köre

Hirtelen szavakat sem találok.
Most hallgattam meg 1-2 frissnek mondható, (tehát nem régebbi mint 1-2 hónap) rap zenét. Magyar(!) rap zenét!


Magyarnak alig nevezhető, és zenének is csak alig.
Nem fogok nevet mondani, se kiadót, se dalcímet.
A lényeg annyi hogy több ezrek által hallgatott, feltört előadóról van szó.

Kielemezve egy zenét, nem is tudom melyiket válasszam, mert egyik rosszabb mint a másik, szóval kielemezve egy dalt a következőkre jutottam.
  1. Nem unalmas még a rajongóknak? Évek óta ugyanarról szól a magyar rap zene. Mindenki gengszter, sokat megélt ember. Az utca kölyke.. panel gyerek. Azt értem hogy mindenkinek sz@r.. és mindenki drogba folytja a bánatát, de azért szólhatnának másról is a dalok. Sajnos azok is magukra veszik ezeket a dalokat, akiknek otthon ki van nyalva a.. khm.
  2. Szerintem egy számot, a dallam tesz slágerré. Akkor kérdem én, mitől slágerek ezek, amikor olyan emberek "éneklik" a refrént akiknek nincs hozzá adottságuk?
  3. Pénz, pénz, pénz. Benne van a pakliban hogy valaki előbb utóbb vérszemet kap a pénztől. Minden második sorban szerepel a "pénz" kifejezése. Többet erről nem is mondok mert már túl közel járnánk az említett személyhez.
Nem is nagyon tudom folytatni..
Szerintem az előbbi soraimat egy az egyben törölni is lehet, mert amit most írok le, abban van a lényeg.

Mindenki megy a média után, a divat után. Ezért van az hogy akik sz@rt csinálnak és divattá válnak, azoknak nyitva az ajtó.
Ugyanezek az emberek akik követik a divatot, nevezzük most őket birkáknak, szóval ezek a birkák bármit meghallgatnak. VV dal, hamis refrénnel dúsított dalok, pop dalok, megaxcsaillagfaktor. Ezt mind megeszik. Mennek a tömeg után, és a tömegnek mindegy mit hallgat.
A tehetséges emberek meg elvesznek a süllyesztőbe, vagy feltörnek valami "birkáknak való zenével", amiről az értelmes hallgatók rögtön elítélik, és *tádám* kész is a pop divat gyártó celeb a tehetséges emberből!

Az embereknek, főként a birkáknak nincs sok eszük. Nem gondolkoznak. Ezért jó nekik a divat diktálta értékelhetetlen zene. Ami azt is elősegíti hogy aki elkezdte a zenét gyártani, csak akkor maradhat a csúcson, ha tovább csinálja. Ez egy ördögi kör. Nem tudom lehetséges-e belőle kiszállni.


Ha ez a divat őrület még csak a popzenében volna jelen, nem is nagyon érdekelne a dolog.
DE! Mivel nem csak ott van jelen, hanem kezd át terjedni a rap zenére is, úgy érzem kötelességem írni róla. A rap zene mint olyan, arról szól hogy mély gondolatokat és érzelmeket osszunk meg másokkal, jelen esetben a hallgatóval.
Nos, ha a hallgató birka, akkor nem fogja megérteni ezt. Sajnos.

Szóval hallgassuk azokat a zenéket amik közölnek is velünk valamit, és hanyagoljuk a mostani "slágereket", hátha sikerül ezt az ördögi kört megszüntetni!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése